Jedilni list

 

 

Sesti za mizo, kaj dobrega pojesti in popiti, izmenjati nekaj iskrivih misli v prijetni družbi, to si človek preprosto zasluži. In bogastvo omizja ni le v tem, kar je na mizi, je predvsem v ljudeh, ki jo obkrožajo.

D. Medved

 

 

Mestni park z  ribniki in Gostilna pri treh ribnikih

 

     
Ribniki so bili v grajski lasti že v 13. stoletju in so napajali mestne jarke. Olepševalno društvo v Mariboru je med leti 1869 in 1872 zasadilo prva drevesa v mariborskem Mestnem parku. Ob ribniku je bila čolnarna, kjer  je mestna občina leta 1927 namesto lesenih razpadajočih barak postavila lep zidan paviljon z garderobami in teraso. Z bližnjo gostilno ob čolnarni, katere zametki segajo v leto 1825, se je  povečala turistična ponudba parka. Leta 1952 je društvu uspelo urediti v Mestnem parku, v nekdanji Park kavarni, poznejši otroški mlečni restavraciji, akvarij in otroško igrišče s kopališčem.  Istega leta so po zaslugi društva odprli tudi promenado, ki sega do nekdanje čolnarne in  do Gostilne pri treh ribnikih. Danes raste v Mestnem parku okoli 130 vrst domačih in tujih listavcev in mnogo iglavcev. Približno četrtina dreves izvira še iz časa prve zasaditve 1869 leta.  Leta 1998 je bilo ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja v parku posajenih 100 novih dreves. 


Zametki gostilne so bili v letu 1825. V začetku 20. stoletja je nastal letni vrt katerega obrisi so se ohranili do danes.  Ob gostilni je bila konjušnica, o čemer priča tudi podkev vzidana v tla ob vhodu v gostilno. Vinska klet je bila na sedanjem mestu in je lepo ohranjena v starih gabaritih. Krušna peč  je zagotavljala vonj po svežem kruhu, prijetno toploto in občutek domačnosti. To lahko občutimo tudi danes. Po domače se je reklo pri Kličku (po zadnjem lastniku). To ime se je ohranilo do danes.

 

 

 

MIMO ŠTEDILNIKA

 

ZGODOVINSKI TATAR'C

Uležan in edinstveno začinjen pljučni file ǀ maslo ǀ toast ǀ okisana zelenjava

          20,00€ za dva

 

IZPOD KOZOLCA

Pohorska bunka ǀ Savinjski želodec ǀ Meso s tünke ǀ Domača suha salama

Čušov sir ǀ vložena zelenjava ǀ Kličkova Pašteta

   9,50€

 

IZPOD KOZOLCA

Pohorska bunka ǀ Savinjski želodec ǀ Meso s tünke ǀ Domača suha salama

Čušov sir ǀ vložena zelenjava ǀ Kličkova Pašteta

   9,50€

IZ NAŠIH PLANIN

Kozji sir z Meranovim bučnim oljem

Ocvrti mlinci ǀ buča ǀ pire zelene ǀ črn oreh ǀ rdeča pesa

   8,50€

 

JUHA, DA NAM ZAKUHA

 

Goveja juha

3,50€

Gobova juha ǀ  z ajdovimi žganci

4€ + 3,50€

Dnevna juha

3,50€

Slamica pri slamici
vsaka v svoji jamici,
vedno kvišku se dviguje,
z radostjo nas napolnjuje.
Dobro nam obeta se,
ker pri nas vedno svežega kruha dovolj je za vse.

 

TOPLA JED LEPO MESTO NAJDE

 

LULEKI

Krompirjevi svaljki ǀ lešnikove drobtine

Bučna krema ǀ čips žajblja ǀ jurčki

11,00€

 

NENAVADNA ŠTAJERKA

Pečene lovke hobotnice ǀ ravioli ǀ kisla smetana ǀ bučno olje

Kompresirana redkvica ǀ hokkaido buča ǀ koruzni kreker

15,50€

 

IZ VODNEGA BOGASTVA

 

REČNI KRALJ

Smuč ǀ cvetačni kuskus s piro ǀ koruzni kreker
 Cvetačni pire ǀ okisana stebelna zelena ǀ hruška

15,50€

 

MORSKI ULOV

Brancin ǀ kremna polenta ǀ bisque omaka ǀ brstični ohrovt ǀ rdeča pesa

14,50€

Ker si vedno želimo ponuditi le najboljše svojim gostom, jedi ne pripravljamo na zalogo, zato se lahko zgodi, da nam občasno zmanjka svežih rib.

 Vljudno  vas prosimo za razumevanje, saj le tako lahko ohranjamo najvišji standard.

 

ZDAJ GRE ZARES

 

PIŠEK POETOVIO

Piščančja bedra ǀ ajdovi žganci ǀ bučna krema ǀ čips žajblja ǀ redkev

11,50€

 

TOTI NAŠ PUJSEK

Počasi pečen svinjski vrat ǀ krvavica s slivovim čatnijem
 Pražen krompir ǀ kompresirana repa 

13,90€

 

KRAČA SE VRAČA

Telečja krača ǀ čompe z zelišči ǀ hren

Naj vas tradicija popelje nazaj v stare čase naše gostilne

13,90€

Krače pripravljamo vsak dan sveže, zato vas vljudno prosimo za razumevanje,

V kolikor nam jih prehitro zmanjka.

 

ORIGINALNA KLASIKA

Ocvrt telečji dunajc ǀ pražen krompir ǀ zelenjavne kocke ǀ brusnice

16,00€

 

VZEMI ALI PUSTI

    Rahlo dimljen pljučni file ǀ ragu telečjih ličnic ǀ korenček pečen v soli

Bučni pire ǀ Marinkin štrukelj z brusnicami

24,90€

Za popoln okus vzemite še gosja jetra:  50g/9€

 

CHEFOVA IZBIRA

Jelenov hrbet ǀ  koruzni »šmorn« s temno čokolado

Rdeča pesa ǀ pire zelene ǀ hruška ǀ črn oreh

23,90€

 

VEGETARIJANSKA ALI VEGANSKA PONEV

Cvetačni kus kus s piro ǀ pečen korenček v soli

Olimski sir ali jurčki na žaru 

10,00€

 

ZA NAJMLAJŠE

Piščančji file po dunajsko ǀ  pommes frittes ǀ Sladko presenečenje

7,50€

 

IZ ZELENEGA VRTA

 

Razne sezonske solate

2,90 - 5,50€

 

SOLATNI KROŽNIK:

S piščančjim filejem

Z Olimskim sirom

8,50€

 

ZA CARTANJE DUŠE

 

LEGENDA IZ OSEMDESETIH

Šarlota ǀ gozdni sadeži ǀ drobljenec

(čeprav smo jo prvič pripravili v osemdesetih letih, recepta ne bomo nikoli spreminjali)

4,50€

 

MI GA NE PEČEMO, MI GA KUHAMO

Jabolčni zavitek ǀ orehov sladoled

3,50€

 

OD VROČINE SE STOPI

Čokoladna krogla ǀ sladoled ǀ vroče jagodičevje ǀ sveže sadje

6,50€

 

TAPRAVA JE SAMO Z BRUSNICAMI IN SMETANO

Pohorska omleta za 2 osebi čas priprave: 30 minut

12,50€

 

ZA PRIJETNO KRAMLJANJE PRED SLOVESOM

 

Sirni desert

5€

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih