Jedilni list

 

 

Sesti za mizo, kaj dobrega pojesti in popiti, izmenjati nekaj iskrivih misli v prijetni družbi, to si človek preprosto zasluži. In bogastvo omizja ni le v tem, kar je na mizi, je predvsem v ljudeh, ki jo obkrožajo.

D. Medved

 

 

Mestni park z  ribniki in Gostilna pri treh ribnikih

 

     
Ribniki so bili v grajski lasti že v 13. stoletju in so napajali mestne jarke. Olepševalno društvo v Mariboru je med leti 1869 in 1872 zasadilo prva drevesa v mariborskem Mestnem parku. Ob ribniku je bila čolnarna, kjer  je mestna občina leta 1927 namesto lesenih razpadajočih barak postavila lep zidan paviljon z garderobami in teraso. Z bližnjo gostilno ob čolnarni, katere zametki segajo v leto 1825, se je  povečala turistična ponudba parka. Leta 1952 je društvu uspelo urediti v Mestnem parku, v nekdanji Park kavarni, poznejši otroški mlečni restavraciji, akvarij in otroško igrišče s kopališčem.  Istega leta so po zaslugi društva odprli tudi promenado, ki sega do nekdanje čolnarne in  do Gostilne pri treh ribnikih. Danes raste v Mestnem parku okoli 130 vrst domačih in tujih listavcev in mnogo iglavcev. Približno četrtina dreves izvira še iz časa prve zasaditve 1869 leta.  Leta 1998 je bilo ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja v parku posajenih 100 novih dreves. 


Zametki gostilne so bili v letu 1825. V začetku 20. stoletja je nastal letni vrt katerega obrisi so se ohranili do danes.  Ob gostilni je bila konjušnica, o čemer priča tudi podkev vzidana v tla ob vhodu v gostilno. Vinska klet je bila na sedanjem mestu in je lepo ohranjena v starih gabaritih. Krušna peč  je zagotavljala vonj po svežem kruhu, prijetno toploto in občutek domačnosti. To lahko občutimo tudi danes. Po domače se je reklo pri Kličku (po zadnjem lastniku). To ime se je ohranilo do danes.

 

 

 

NEKAJ MIMO ŠTEDILNIKA

 

 

ZGODOVINSKI TATAR'C
Uležan in edinstveno začinjen pljučni file ǀ maslo ǀ toast ǀ okisana zelenjava

 

20,00€

 

DIVJI KARPAČO
Mariniran jelenov hrbet ǀ jurčki ǀ črn oreh ǀ robide ǀ zorjen sir 

 

11,50€

   

OKAJENA POSTRV
Dimljena postrv ǀ gin z rabarbaro ǀ rožmarinovo olje ǀ koromač ǀ pistacija 

 

11,00€

 

   

IZPOD KOZOLCA
Meso iz tünke ǀ Savinjski želodec ǀ Kraški zašinek 
Čušov sir ǀ Kličkova pašteta ǀ vložena zelenjava

 

8,00€

 

   

 

JUHA, DA NAM ZAKUHA

 

 

Goveja juha

 

3,50€

 

Gobova juha ǀ  z ajdovimi žganci

4,00€ + 3,50€

 

 

 

Dnevna juha

 

4,00€

 

 

TOPLA JED LEPO MESTO NAJDE

 

 

LULEKI
Krompirjevi svaljki ǀ lešnikove drobtine ǀ jurčki ǀ staran sir ǀ mlada čebula

 

11,00€

 

NENAVADNA ŠTAJERKA
Pečene lovke hobotnice ǀ bučno olje ǀ polenta ǀ čemaž ǀ kandiran češnjevec 

 

12,00€

 

PRIDIH ISTRE

Rezanci ǀ črn tartuf ǀ pečena smetana

 Ocvrt rumenjak ǀ fermentirana zelena ǀ šparglji

12,00€

 

 

IZ VODNEGA BOGASTVA

 

 

REČNI KRALJ
Smuč ǀ polenta s koprivo ǀ radič s karamelo in jabolčnim kisom ǀ čemaž

 

14,50€

 

REČNA KRALJICA
Ocvrt file postrvi ǀ bučna semena
Ajdova kaša ǀ kockasta zelenjava ǀ hrenova majoneza

 

12,50€

 

MORSKA ZNANCA
File brancina ǀ file orade ǀ pisana zelenjava ǀ zelščno maslo

 

14,50€

 

 

ZDAJ GRE ZARES

 

 

PIŠEK V DVOJE
Ocvrt in pečen piščančji file ǀ pinjenec
Piira z desertnim vinom ǀ šparglji ǀ vložen korenček ǀ poširan jajček

11,00€

 

 

 

PUJSEK 
Pujskova ličnica ǀ krača v testu ǀ hren
Pražen krompir ǀ koromač #rabarbara

 

13,50€

 

ORIGINALNA KLASIKA
Ocvrt telečji dunajc ǀ pražen krompir ǀ zelenjavne kocke ǀ brusnice

 

16,00€

 

VZEMI ALI PUSTI
Rahlo dimljen pljučni file ǀ ragu telečjih ličnic ǀ gomoljnice
Marinkin štrukelj z brusnicami 

Za popoln okus vzemite še gosja jetra:  60g/9€

24,00€

 

 

 

CHEFOVA IZBIRA
Jelenov hrbet ǀ lešnikov šmorn s temno čokolado ǀ kompot jagodičevja ǀ rožmarin

 

23,00€

 

VEGETARIJANSKA ALI VEGANSKA PONEV
Ajdova kaša ǀ kockasta zelenjava ǀ čips ǀ Olimski sir ali jurčki na žaru 

10,00€

 

 

ZA NAJMLAJŠE

 

 

Piščančji kroketi po dunajsko ǀ  pommes frittes ǀ kečap ali majoneza                 
Sladko presenečenje

 

7,00€

 

 

 

 

IZ ZELENEGA VRTA

 

Razne sezonske solate

 

2,90 - 4,50€

 

Solatni krožnik:

 

7,50€

 

S piščančjim filejem

 

Z Olimskim sirom

 

Z rakovimi repki

 

 

 

ZA CARTANJE DUŠE

 

 

LEGENDA IZ OSEMDESETIH
Šarlota ǀ gozdni sadeži ǀ drobljenec
(čeprav smo jo prvič pripravili v osemdesetih letih, recepta ne bomo nikoli spreminjali)

 

4,50€

 

MI GA NE PEČEMO, MI GA KUHAMO
Jabolčni zavitek ǀ orehov sladoled

 

2,90€

 

OD VROČINE SE STOPI
Čokoladna krogla ǀ sladoled ǀ vroče jagodičevje ǀ sveže sadje

 

6,50€

 

ZMIŠLJEVANJA
Palačinke (nutella, brusnice, marmelada, orehi)

 

3,20 - 4,50€

 

TAPRAVA JE SAMO Z BRUSNICAMI IN SMETANO
Pohorska omleta (za 2 osebi) čas priprave: 30minut

 

12,50€

 

 

ZA PRIJETNO KRAMLJANJE PRED SLOVESOM

 

 

Sirni desert

 

5,00€

 

Sirova plošča

 

9,00€